PROFESYONEL HAKKINDA

Devlet Tiyatrosu'ndan Bülent Emin Yarar ve Yetkin Dikinciler'in Profesyonel adlı oyunlarını izledim.. Oyun Yugoslavya' daki büyük dönüşümden önceki ve sonraki toplumsal-politik yaşamı, bir entelektüelin yaşam öyküsü içinde, kara-komedi türünde ve ironik bir üslupla anlatıyor.. Oyun, kurgusuyle insanı sürüklüyor.. Olayların akışı çok iyi.. Önce komünizm eleştirisi yaparmış gibi başlayıp, daha sonra çok ciddi bir sistem eleştirisine dönüyor..  Fakat bu ciddilik bizim izleyiciyi bozar herhalde diye düşünülmüş ki; yukarıda oyunun basın bülteninde kullanılan "ironik bir üslup" yer yer sululuklara dönüşüyor.. İnsanı gülümseten hatta güldüren doğal sahnelerin dışındaki bu sululuklar sizi rahatsız edebilir, ne gerek vardı diyebilirsiniz.. O anlar olmasa oyun çok daha güzel olurdu diyebilirsiniz, benim gibi..

Oyun ve oyuncular şahane.. Bir dans sahnesi var ki, çok keyifli.. Yetkin Dikinciler TV/Sinemada gördüğünüzden çok daha doğal ve sade, hayran kalacaksınız.. Bülent Emin Yarar da çok iyi.. Fakat bahsettiğim o sulu kısımların çoğu maalesef Yarar'a denk gelmiş.. Kimi zaman abartılı oyunculuğu rahatsız edebildiği gibi oyun boyunca neredeyse sürekli yüksek sesle hatta kimi zaman da bağırarak konuşması insanın kulağını tırmalıyor.. Aynı oyunu daha sade oynayabilirdi Yarar ama böyle oyna diyen oyunun yönetmeni yoksa kendi kendisi mi onu bilemeyeceğim..

Velhasıl oyun güzel, iki ustayı izlemek güzel, sonuç olarak gidin görün derim.. Yeni sezon oyunu olduğu için büyük ihtimal mayıs 2011'e kadar oynar.. Linkten takip edebilir ve bilet alabilirsiniz: http://www.mybilet.com/dtgm.php

Meraklısına notlar: Bülent Emin Yarar, Bennu Yıldırımlar'ın kocası.. Süper Baba'nın son sezonunda Fiko'yu hapisten kurtaran avukat.. Çok tüyo vermeden yazıyım: Yetkin Dikincilerin'in yaptığı bir "sulu" şaka aslında şaka değil, her oyunda yapılan bir şey.. Beykoz sahnesi küçük ama güzel bir sahne.. Özellikle mybilet'den zamanında bilet alırsanız ilk dört sıra şahane.. Sahne, koltuklara yakın olduğu için keyif artıyor.. Ben ikinci sıradan izledim, önümde gibiydiler..

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...