SENARISTLER PROTESTOSU VE DIZI SURELERI

Gecen pazartesi Senaryo Yazarlari Dernegi (SENDER)90 dakika ustunde olmasini protesto etmek icin Taksim GS Lisesi onunde toplandi.. Pek umutlu olmadigim bu protesto bugun ilk meyvesini verdi: Show TV'de yayimlanan Lale Devri dizisinin yapimcisi Sukru Avsar (Avsar Film) dizinin suresini 60 uyesi bir grup senarist, dizi surelerinin dakikaya indirdiklerini ve kanalin da buna onay verdigini acikladi.. Bu onemli bir adim, umarim tum diziler zamanla bu sureye inerler.. 

Burda olay sadece yapimcilarin onay vermesi degil; asil TV kanallarinin bu ise sicak bakmasi gerekiyor.. Tum yapimcilar 60 dakika cekmek ister ama neden cekemiyorlar soyliyim: Misal olarak Ezel'i ele alalim.. saat 20:00 de ozet bolumle baslayip 23:10 gb bitiyor.. yani ne oluyor: kanal, TV'de en onemli zaman dilimi olan (20:00 - 23:00)  prime time'in tamamini kazanmis oluyor.. tek diziyle isi bitiriyor.. oysa ezel 60 dakka olsa, su halde daha da az reklam alacagi icin yaklasik 22:00 gb bitecek ve PT'nin bir saati acikta kalacak.. o yuzden kanallar sicak bakmiyor bu olaya.. oysa diziler 60 dakkaya inerse, kanallar mecburen dizilerden sonra rating kapmak icin alternatifcesitliligi getirecek.. iyi yada kotu farketmez.. her aksam dizi gormek zorunda kalmayacagiz.. olay kisaca boyle.. bircok seyi belki de yayinciligi degistirecek bir durum aslinda.. programlar hazirlamak zorunda kalacaklar.. bu da beraberinde

soyle bir durum da var: misal Avrupa Yakasi.. altı sezon oynadı... her bölümü 80 - 90 dakika arası ve ekimde başlayıp haziranda mola verdi çoğu kez.. bu dizi yurd disinda olsa bolum basi 40-42 dakikayla 12 sezon surerdi.. farka bakin! Ezel'in ilk sezonu aslinda 2 sene surerdi.. Aslinda bu halde yapimclar da kanal da daha fazla kazanir.. ama para hirsi, bir an once gelsin istegi bu hale sokuyor sektoru.. daha uzar gider bu yazi burda noktaliyim.. (son pragrafi baska biryerden hatirliyor olabilirsiniz, araklamadim; o kisi benim)

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...